İsveç seçim sonuçları ile bu konuya nokta koymak üzere hazırlandık.
Dedektif Kim, günlerce önce Londra’dan işaret fişeğini ateşledi.
Kinayeli bir dip notu düştüğü bir iletide; ‘Tamam! Kazan/dılar,’ diye yazdı.
Dip notu ise şöyle idi; ‘kazan kaldırmadılar!’
Kazandılar sözü ‘kazan/kaz'ın’ kök tümcesi ile ve ‘kazan kaldırma’ gibi farklı anlamlarla çıkageldi.
Hiç anlam veremedim! ‘Kazan’ bizde aş kaynatılan bir araç, değil mi? Kaz ise bir hayvan.
‘Kazın ayağı öğle değil, böyle,’ diye bir mukayese tanımı var Türkçede.
Bir de ‘kazan kaldırmak’ diye bir tanılama var yine Türkçede.
Dedektif Kim uzun süredir ekranda görünmediği için soramadım.
Londra’dan gelen işaret fişeği;‘Tamam, kazan/dılar,' olmalıydı.
Meclis başkanlığı seçimi sonuçları ile; ‘kazındılar’ olarak haber ekranda görünmüş. Yanılmış olabilirdi.
Dedektif Kim, işte böyle mizahi bir açıdan bakabilirdi bu konuya. Bir anlam kayması da olabilirdi!
Seçim yazılarına yine böyle bir açıdan baktığımı da ilk yazılarda betimlemiştim. Hoş vakit geçirelim, demiştim.
Yine de Dedektif Kim ne demek ister diye düşündüm, bir anlam veremeyince bekledim.
Sizin de izlediğiniz gibi; ‘Seçimler sonrası kılıçlar çekildi,’ ve ‘Sahlin tahmin edilmedik bir hamle yaptı,’ diye yazdım 4 Ekim tarihli son haberde.
Meclis Başkanlığı seçimi tam bir komediye dönüştü, diye yazanlar oldu.
Ben bu kanıda değilim. Ciddi bir seçim oldu. Bakın nasıl oldu!
"Allianspartierna har 173 ledamöter och Sverigedemokraterna 20 ledamöter i riksdagen, vilket skulle ha gett 193 röster. 194 personer röstade på honom mot 153 på Kent Härstedt."
Özeti şudur; "Allianspartierna har 173 ledamöter och Sverigedemokraterna 20 ledamöter i riksdagen."
Burjuva partileri 173, yabancı karşıtı (SD) parti 20, böylece 193, kazanmaya yetiyor.
Doğaldır ki bir taraf kazanırken, öteki taraf kazınacak! Alliansens adayı Per Westerberg 194 oy aldı.
194 kişi Mona Sahlin'in önerdiği Kent Härstedt'e karşı oy kulllanmış oldu. Maç sona erdi!
İsveç demokratları adı altında 20 kişi ile parlamentoya giren, yabancı karşıtı parti, bu meclis başkanlığı seçiminde, blok olarak Burjuva Partileri ile hareket etti. Saflar önceden belliydi. Seçim başlamadan önce bitti. Sonra ne oldu? Derin bir sessizlik oldu!
Ben de derin derin düşünüyordum ve Dedektif Kim ile iletişim kurmaya çalışıyordum.
Bugün gazetelere yansıdığına göre ‘Malmö’de keskin nişancı alarmı’ haberleri de geldi.
Tam bu sırada Dedektif Kim bir işaret fişeği daha gönderdi; kazan kaldırdılar!
Gazatelerin başlıkları şöyle;'Malmöskotten en världsnyhet.'
'Vem är det som skjuter invandrare i Malmö?”
'Malmö mermisi dünya haberlerinde” ve 'Malmö’de yabancılara ateş eden kim?”
Bunu bir açıdan, ‘kazan kaldırma’ gibi algılamak doğru mu?
Bu işte bir yanlış anlama, anlaşılma var mı? Bunu Dedektif Kim araştıracak.
Biz seçimle ilgli konuya dönelim ve Sayın Hasan Dölek ile yapılan söyleşiyi birlikte izleyelim.
Sevgi, içtenlik...
Tekin SonMez
İl Genel Meclisi üyesi olan Sayın Dölek, 1975 Ankara doğumlu, bir kardeşi Türkiye’de olan dokuz çocuklu bir aileden geliyor. Türkçede tekne dibi denirya öyle işte en son dokuz numaralı çocuk o. Bebek iken İsveç’e geldiğini, sonra geriye dönüş olduğunu, ortaokul ve liseyi Türkiye’de bitirdiğini ve 1994’ten sonra İsveç’e yerleştiğini söylüyor.
KONU İSVEÇ'te YÖNETSEL SİSTEM:
T: İsveç’t yönetsel politik sistem nasıl işliyor?
H: Politik sistem şöyle oluşuyor İsveç’te, üç meclisten oluşur: ‘İl Meclisi’ ona büyükşehir belediye meclisi diyoruz. Burda alınan kararlar neyi etkiler.. okulları etkiler, başka bakımevlerini etkiler, imar iskan arazi işleri hepsi burdan çıkar.
T: Moderatlar burayı aldılar.
H: Moderatlar da aldılar biz de muhalefetteyiz. Büyükşehir başkanı şu an Sten Nordin. Bu mecliste sekiz sene görev yaptım dörderden iki dönem. Büyükşehir belediye meclisi, 101 meclis üyesi var tüm Stockholm’den seçilmiş.
T. Kadir Topbaş’ın şu anki görevi gibi mi?
H: Evet onun gibi, sosyal demokratlar geçen dönem 27 sandalye çıkarmışlardı bunlardan bir tanesi de bendim bu dönem de 25 sandalye çıkardılar. Ben aday olmadım bu sene. Bir de İl Genel Meclisi var ilin üstünde. Moderatlar aldılar biz de muhalefetteyiz. Büyükşehir başkanı şu an Sten Nordin. Bu mecliste sekiz sene görev yaptım dörderden iki dönem.
T: Peki il meclisine geçelim.
H: İl genel meclisi de.. orayı da gene moderatlar aldı sağ partiler aldılar biz orda muhalefetteyiz yine ama ben buraya dördüncü sıradan adaydım Stockholm 6. Bölgeden. Stockholm altı bölgeden oluşuyor, altıncı bölgenin adayıydım, altıncı bölgede de seçimi geçebilmek için yani birinci sıradan girebilmek için 1305 oya ihtiyaç var yani yüzde beş barajı için.. şöyle oluşuyor, partinizin aldığı oyların % 5’ini sizin tek başınıza almanız lazım, ben de partimin aldığı oyların nerdeyse % 8’ini almış durumdayım, barajı geçtim, birinci sıradan il genel meclisine girdim.
T: Orada neler yapacaksınız?
H: Yani orda çok yeniyim tabii önümüzde uzun bir dönem var nasıl bir dönem.. biz öyle bir toplumdan geliyoruz ki çok sağlık sorunları olan bir toplum, yani nasıl sağlık sorunlarımız.. çok yüksek.. İsveç’te uzun yıllar ağır iş koşullarında çalışmış, yani sekiz saat yerine 12 saat 13 saat 14 saat çalışmış, o yüzden sağlık sorunları çok yüksek olan bir toplum, artı sağ iktidarlar, sağlık kurumlarını, hastaneleri, eczaneleri sattılar özelleştirdiler zor bir hale getirdiler. Biz bunlarla çalışacağız şimdi. O yüzden çok hizmet isteyen çok emek isteyen bir iş. Sadece Türkler oy vermedi bize, Somalililer, Eritreliler, Pakistanlılar, Araplar Cezayirliler, Tunuslular.. bu gruplar çok güzel çalışma yaptılar seçim esnasında. Yani hepsine sizin aracılığınızla burdan bahsettiğim gruplara da ayrı ayrı çok çok teşekkür ediyorum.
KONU İSVEÇ'te YABANCILAR:
T: Peki şimdi şöyle bir soru ile toparlayalım; İsveç demokratları partisi adı altında daha önceki ırkçılar, parlamentoya girdiler. Oy veren potansiyel olarak onları buraya getiren bir güç var. Nasıl oluştu bu size göre? Yani yabancılar yanlışlar mı yaptılar, yoksa çok mu yabancı alınıyor, yüksek sayıda yabancı girdi mi? Ülkeye yabancılar yük mü oluyor?
H: Yani yabancılar yük mü oluyor, yabancılar fazla mı alınıyor? Şimdi yabancılara da bakıyoruz, İsveç’i yabancılar temizliyor, İsveç’i yabancılar doyuruyor, İsveç’in bulaşığını yabancılar yıkıyor, hastanelerde bütün yabancılar çalışıyor.
T: Temizliğini yabancılar yapıyor.
H: Tabii yabancılar yapıyor. İsveç’in bakıyoruz taksi sürücülüğünü yabancılar yapıyor, otobüs şoförlüğünü onlar yapıyorlar. Bütün servis branşında hizmet branşında yabancılar. Ama böyle bir olaya da gelince yabancılar gitsin... Yabancılar olmasa İsveç ayakta durabilecek mi bunu tartışacaklar.
T: Bir de müslümanlıkla ilgili bir sorun.. İsveç demokratları bunu söylüyor.
H: Bu konuda geçtiğimiz dört yılda, sağ blok hükümeti sınıfta kaldı. Yabancılara hizmet konusunda yabancı hakları konusunda, kaldı ki ırkçı bir parti meclise girdi, ırkçı partiyi demek ki güçlendirici destekleyici birşeyler yaptılar ki onlar da meclise girdi yani onlar suçu hiç üzerlerinde bulmuyor şu anki iktidardaki sağ partiler. Yabancılar yabancılar yasasıyla ilgili aşırı güzel bir aman aman diyeceğimiz bir yasa çıkmadı, görmedik bir şeyler.
T: Peki bu parti oylarını nerden aldı, sosyal demokratlardan da oy aldı mı?
H: Yani Sosyal Demokratların kaybettiği oylara bakınca deniyor ki sosyal demokratlardan aldı. Hayır her partiden çektiler. ortada bir kararsız kesim vardı bazen sosyal demokratlara gidiyordu bazen sağ bloka gidiyordu, geçen dönem sağ bloka gitmişti, sağ bloktan çektiler.
4 Ekim 2010, Stockholm
Fotoğraflar: Feryal Özkale Sönmez
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder